Archive for March, 2009

hensem tak ayam yang aku cari kat google nih
wah…wah….wah… (gua tak sebut barua ok)
jeng..jeng…jeng… (gua tak sebut anjing ok)
hari ini mood nak umpat mengumpat. Ala ala Mat Kepoh

mesti lu orang ada tengok Berita TV3 itu hari.
ala… cerita tempat memproses ayam yang tidak menyembelih dengan betul
siap keluar surat khabar lagi.
Ala.. yang tajuk berita tu macam ni la lebih kurang

Majlis Agama Islam Selangor merampas lebih kurang 1800kg BANGKAI AYAM

diulangi kata kuncinya, BANGKAI AYAM

patut la semenjak dua menjak ni rasa ayam semakin sedap
ramai yang memuji-muji, tergila-gila mendapatkannya
ayam cucuk pun bercampur sekali
mana lu orang perasan dah, sampai pasar semua dah siap potong

terbaru dan terkini, harga ayam semakin murah
tak payah buat bantahan untuk turunkan harga ayam
pagi…. ayam
tengahari….. ayam
petang…… ayam
malam….. ayam

maka aku telah merumuskan
ciri-ciri dan cara-cara penyediaan untuk meningkatkan kesedapan ayam
(rahsia ini tidak terdapat dimana-mana buku resepi dan diajar oleh mana-mana chef)

1. Cari ayam-ayam yang tidak sembelih dengan betul. Cincai lagi bagus
2. Ayam yang lepas sembelih dicampak begitu aje. Warna dia lebam lagi menarik
3. Cari ayam yang berbau sikit hasil dari longgokan dilantai. Membangkitkan aroma tu..
4. Lain-lain perkara yang difikirkan sesuai

Memang untung orang di KL dan Selangor ni. Bekalan ayam dia sentiasa cukup, sedap dan amat-amat-amat-amat berkualiti. Memenuhi selera tekak. Tak payah susah nak fikir ayam disembelih dimana, oleh siapa, cara penyediaannya. Apa perlu difikir cari duit, buka dompet, hulur dan bawa balik ayam amat-amat-amat-amat berkualiti untuk disumbatkan kepada tekak-tekak yang ada dirumah. Untung memang untung orang bandaraya.

Orang lain negeri jangan cemburu ok.
Cuba-cubalah korang cari kaum kerabat tempat sembelihan yang TV3 bagitau tu
suruh buka cawangan kat tempat korang pulak
barulah dinamakan nikmat sama dikongsi dibumi yang makmur ini
ataupun suruh orang-orang rumah sembelihan tempat korang
tiru stail dan modus operandi yang diaorang buat tuh..

Pesan khidmat masyarakat :
Adakah korang pasti ayam korang makan disembelih dengan betul
Mematuhi hukum dunia dan akhirat
Lu makan lu fikirkanlah
tekak lu, selera lu….

Lu punya duit, ikut sukalah lu nak beli ayam jenis apa
Aku buat apa nak sibuk-sibuk pulak.. kan..kan..
Gua punya blog, ikut sukalah gua nak tulis apa…. kan.. kan..

Kepada yang masih tidak berkesempatan menyaksikan betapa beruntungnya orang di KL dan Selangor dari segi memperolehi bekalan ayam, sila tengok betul-betul. Nyam..nyam, amat menyelerakan

wah…wah….wah… (gua tak sebut barua ok)
jeng..jeng…jeng… (gua tak sebut anjing ok)
hari ini aku berjaya dalam misi sebagai Mat Kepoh

sekian,
Karam Yang Tak Karam-Karam melaporkan

Advertisements
hensem tak ayam yang aku cari kat google nih
wah…wah….wah… (gua tak sebut barua ok)
jeng..jeng…jeng… (gua tak sebut anjing ok)
hari ini mood nak umpat mengumpat. Ala ala Mat Kepoh

mesti lu orang ada tengok Berita TV3 itu hari.
ala… cerita tempat memproses ayam yang tidak menyembelih dengan betul
siap keluar surat khabar lagi.
Ala.. yang tajuk berita tu macam ni la lebih kurang

Majlis Agama Islam Selangor merampas lebih kurang 1800kg BANGKAI AYAM

diulangi kata kuncinya, BANGKAI AYAM

patut la semenjak dua menjak ni rasa ayam semakin sedap
ramai yang memuji-muji, tergila-gila mendapatkannya
ayam cucuk pun bercampur sekali
mana lu orang perasan dah, sampai pasar semua dah siap potong

terbaru dan terkini, harga ayam semakin murah
tak payah buat bantahan untuk turunkan harga ayam
pagi…. ayam
tengahari….. ayam
petang…… ayam
malam….. ayam

maka aku telah merumuskan
ciri-ciri dan cara-cara penyediaan untuk meningkatkan kesedapan ayam
(rahsia ini tidak terdapat dimana-mana buku resepi dan diajar oleh mana-mana chef)

1. Cari ayam-ayam yang tidak sembelih dengan betul. Cincai lagi bagus
2. Ayam yang lepas sembelih dicampak begitu aje. Warna dia lebam lagi menarik
3. Cari ayam yang berbau sikit hasil dari longgokan dilantai. Membangkitkan aroma tu..
4. Lain-lain perkara yang difikirkan sesuai

Memang untung orang di KL dan Selangor ni. Bekalan ayam dia sentiasa cukup, sedap dan amat-amat-amat-amat berkualiti. Memenuhi selera tekak. Tak payah susah nak fikir ayam disembelih dimana, oleh siapa, cara penyediaannya. Apa perlu difikir cari duit, buka dompet, hulur dan bawa balik ayam amat-amat-amat-amat berkualiti untuk disumbatkan kepada tekak-tekak yang ada dirumah. Untung memang untung orang bandaraya.

Orang lain negeri jangan cemburu ok.
Cuba-cubalah korang cari kaum kerabat tempat sembelihan yang TV3 bagitau tu
suruh buka cawangan kat tempat korang pulak
barulah dinamakan nikmat sama dikongsi dibumi yang makmur ini
ataupun suruh orang-orang rumah sembelihan tempat korang
tiru stail dan modus operandi yang diaorang buat tuh..

Pesan khidmat masyarakat :
Adakah korang pasti ayam korang makan disembelih dengan betul
Mematuhi hukum dunia dan akhirat
Lu makan lu fikirkanlah
tekak lu, selera lu….

Lu punya duit, ikut sukalah lu nak beli ayam jenis apa
Aku buat apa nak sibuk-sibuk pulak.. kan..kan..
Gua punya blog, ikut sukalah gua nak tulis apa…. kan.. kan..

Kepada yang masih tidak berkesempatan menyaksikan betapa beruntungnya orang di KL dan Selangor dari segi memperolehi bekalan ayam, sila tengok betul-betul. Nyam..nyam, amat menyelerakan

wah…wah….wah… (gua tak sebut barua ok)
jeng..jeng…jeng… (gua tak sebut anjing ok)
hari ini aku berjaya dalam misi sebagai Mat Kepoh

sekian,
Karam Yang Tak Karam-Karam melaporkan

Pernah ada masalah..?
Mencari-cari solution untuk melampiaskannya…
Meh… aku kongsi cara yang aku praktikkan
.
.
.
.
Method

Ambil kertas dan catat 5 kelakar yang pernah berlaku pada diri anda
kemudian terjemahkan kelima-lima catatan tersebut dalam bentuk lukisan
setelah habis, lihat semula dengan teliti
pasti anda akan tersenyum semula….

Contoh catatan

Satu : ada la..

Dua : ada la…
.
.
.
.
Lima : ada la….

Contoh lukisan

Satu hingga lima : ada la……

So jangan sibuk-sibuk nak tahu dan tengok aku punya ok.
Bikin sendirik dan gelak sendirik

Ini serius, cuma aku lupa cikgu yang mengajarnya
Untuk cikgu itu yang aku dah terlupa,
terima kasih…

Terapi Minda Aku

Posted: 30 March, 2009 in Uncategorized

Pernah ada masalah..?
Mencari-cari solution untuk melampiaskannya…
Meh… aku kongsi cara yang aku praktikkan
.
.
.
.
Method

Ambil kertas dan catat 5 kelakar yang pernah berlaku pada diri anda
kemudian terjemahkan kelima-lima catatan tersebut dalam bentuk lukisan
setelah habis, lihat semula dengan teliti
pasti anda akan tersenyum semula….

Contoh catatan

Satu : ada la..

Dua : ada la…
.
.
.
.
Lima : ada la….

Contoh lukisan

Satu hingga lima : ada la……

So jangan sibuk-sibuk nak tahu dan tengok aku punya ok.
Bikin sendirik dan gelak sendirik

Ini serius, cuma aku lupa cikgu yang mengajarnya
Untuk cikgu itu yang aku dah terlupa,
terima kasih…

Us Hour

Posted: 29 March, 2009 in Aku, Hujung Minggu, Keluarga, Peristiwa, Suka-Suka

Aku menyahut kempen global Earth Hour 2009

8.29 pm
57..
58..
59..

lampu rumah aku terpadam
seketika berubah jadi gelap dan sunyi
duduk diam-diam menyesuaikan pandangan

Farhan : Ayah kat mana?

Aku : Kat sini..

Farhan : Ayah buat apa?

Aku : Tak buat apa…

Duduk diam-diam, sambil tengok-tengok pemandangan

8.35 pm
.
.
8.40 pm

Farhan : Ibu kat mana?

Sayang : Kat sini..

Farhan : Ibu buat apa

Sayang : Duduk-duduk dengan ayah
.
.
8.45 pm

Sayang : ehh!, apa raba-raba ni..

Farhan : Kenapa ibu?

Aku : Bukan raba-raba la, cari pemadam..

.
.
9.25 pm
.
.
9.30 pm

Farhan : Ayah, kenapa dah pukul 9.30 tak buka lampu lagi?

Aku : Earth Hour sambung setengah jam lagi la…

9.45 pm

Lampu menerangi rumah aku

Sayang : Bila lagi Earth Hour tahun depan eekk?

Aku : Tak tau la, mungkin bulan Mac lagi kot..

Sayang : Best juga duduk gelap-gelap ni. Nanti cakap dengan diaorang buat Earth Hour 2-3 jam pulak.

Aku : Tak boleh!, nanti jadi pemanasan glokal…

Aku & Sayang : (senyum-senyum banyak makna)

Lampu tidak dibenarkan dibuka, so gambar ini gelap
jadi korang tak dapatlah tengok muka aku dengan jelas
Lagi gambar sambutan Earth Hour peringkat rumah aku disini..

Us Hour

Posted: 29 March, 2009 in Uncategorized

Aku menyahut kempen global Earth Hour 2009

8.29 pm
57..
58..
59..

lampu rumah aku terpadam
seketika berubah jadi gelap dan sunyi
duduk diam-diam menyesuaikan pandangan

Farhan : Ayah kat mana?

Aku : Kat sini..

Farhan : Ayah buat apa?

Aku : Tak buat apa…

Duduk diam-diam, sambil tengok-tengok pemandangan

8.35 pm
.
.
8.40 pm

Farhan : Ibu kat mana?

Sayang : Kat sini..

Farhan : Ibu buat apa

Sayang : Duduk-duduk dengan ayah
.
.
8.45 pm

Sayang : ehh!, apa raba-raba ni..

Farhan : Kenapa ibu?

Aku : Bukan raba-raba la, cari pemadam..

.
.
9.25 pm
.
.
9.30 pm

Farhan : Ayah, kenapa dah pukul 9.30 tak buka lampu lagi?

Aku : Earth Hour sambung setengah jam lagi la…

9.45 pm

Lampu menerangi rumah aku

Sayang : Bila lagi Earth Hour tahun depan eekk?

Aku : Tak tau la, mungkin bulan Mac lagi kot..

Sayang : Best juga duduk gelap-gelap ni. Nanti cakap dengan diaorang buat Earth Hour 2-3 jam pulak.

Aku : Tak boleh!, nanti jadi pemanasan glokal…

Aku & Sayang : (senyum-senyum banyak makna)

Lampu tidak dibenarkan dibuka, so gambar ini gelap
jadi korang tak dapatlah tengok muka aku dengan jelas
Lagi gambar sambutan Earth Hour peringkat rumah aku disini..

Saya sokong ini.
Jangan lupa menunjukkan sokongan anda pada malam ini.

sila klik kalau masih tak tahu apa itu Earth Hour..

tengok untuk kasi sedar sikit…

woit! samseng pun tutup lampu maa..

Pesanan khidmat masyarakat
Oleh kerana malam ini bergelap selama 1 jam, jangan ambil kesempatan untuk buat benda-benda tak senonoh ditempat-tempat gelap atau yang akan digelapkan dengan alasan anda sedang menunjukkan sokongan anda.